PERSBERICHT

“WONINGCORPORATIE IS ENIGE DIE HUISUITZETTINGPROBLEEM KAN OPLOSSEN”
 
Amsterdam 26 juli 2011 Ruim 70 professionals, (ervarings)deskundigen, bestuurders en bewoners namen op donderdag 21 juli jl. deel aan werkconferentie Huisuitzetting Hoeft Niet in Amsterdam Zuidoost.

Bewonersorganisaties Stichting Kompas (Migrantennetwerk voor Stedelijke Volkshuisvesting), Huurdersvereniging Zuidoost en Bewoners aan het Stuur – Holendrecht maken zich in toenemende mate bezorgd over de effecten van de economische crisis en overheidsmaatregelen op de schuldenpositie van grote groepen bewoners. “Bij huisuitzetting gaat het vrijwel altijd om mensen die heel moeilijk het hoofd boven water kunnen houden”, aldus Milton Jones (Stichting Kompas), ”naast huurschuld is er vaak sprake van een web van financiële problemen naast problemen rondom opvoeding, relatie en/of werk.”  MaDi Zuidoost & Diemen staat voor een grote uitdaging. “We moeten meer doen met minder middelen”, aldus projectmanager Youssef El Basraoui,”dat vraagt om creativiteit, meer samenwerking en wellicht meer nadruk op preventie.”
 
Wat schiet de woningcorporatie er trouwens mee op? vroeg een zichtbaar aangedane deelneemster zich af, “na een huisuitzetting zijn de schulden er nog steeds en de uitgezette bewoners moeten toch weer ergens wonen…het is een hoop ellende en kost nog eens heel veel geld.”

Veel bewoners zagen meer in een tijdelijke huurverlaging bij inkomstenverlies van een huishouden en huurverhoging wanneer het inkomen weer toeneemt. Ook zouden woningcorporaties bij structurele inkomstendaling een woning moeten aanbieden die wat huurprijs betreft beter aansluit bij het actuele inkomen. Vaak zouden financiële achterstanden ontstaan door de overgang van betaald werk naar een uitkering. Betere afstemming tussen uitkeringsinstantie, schuldhulpverlener en woningcorporatie zou onnodig oplopende (huur)achterstanden kunnen vermijden. Eén deelnemer gaf aan dat het probleem van huisuitzetting binnen een handomdraai kon worden opgelost: “De woningcorporatie is de enige die het huisuitzettingprobleem kan oplossen door radicaal te stoppen met huisuitzettingen.”
 
Woningcorporaties Ymere, De Alliantie en Eigen Haard konden zich vinden in de stelling dat huisuitzetting niet hoeft, indien bewoners met financiële problemen tijdig en blijvend communiceren met de woningcorporatie, betalingsregelingen treffen en naar vermogen nakomen en er perspectief is op betaling van de volledige achterstand en lopende financiële verplichtingen. Ivan Nibte, coördinator Wijksteunpunt Wonen Zuidoost, was zichtbaar tevreden met de ideeën en aanbevelingen die door de deelnemers werden aangedragen: “Wij gaan zo snel mogelijk met de deelnemende organisaties om de tafel zitten om de praktische uitwerking van een aantal ideeën te bespreken en hopen samen met alle betrokkenen na de zomer te kunnen beginnen met de uitvoering.” Een samenvatting van het rapport met alle aanbevelingen wordt vanaf woensdag 27 juli a.s. ter beschikking gesteld.
______________________________________________________________________________________________________
 
Noot voor de redactie
Voor meer informatie:
De heer S.J. Deul, e  info@paripassuconsultancy.nl t 06 42164008
De heer I. Nibte, e zuidoost@wswonen.nl , t 020 5797920, www.wswonen.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s